![]()
Yllä oleva kaavio ilmentää ekologista taloudellista kiertokulkumallia.
Malli on monimutkaisempi ja todenmukaisempi
kuin perinteinen neoklassisen taloustieteen kiertokulkumalli.
Kuvan mallissa ihmisten luoma talous on yksi suuri osasysteemi, joka
"asuu" planeettamme luonnonympäristössä.
(Kuvio löytyy raportista
GENDER AND ECONOMIC POLICY
MANAGEMENT INITIATIVE
Asia and the Pacific (UNDP) (s.22).
Hae verkosta hakusanalla:
"RBAP-Gender-2012-GEPMI-Module-7.pdf")
|
![]()
Neoklassinen talouden kiertokulkumalli
(talous kuvattuna hieman ekologisen mallin taloutta
yksityiskohtaisemmin). Mallista puuttuu ulkomainen
kauppa (vienti-tuonti X-M).
|
Petri Palmu / Ammattiliitto Pro (dokumentti aloitettu 11/10/2016, viimeisin päivitys 21.11.2016)
Tämä esitys on osa aiempaa... hieman taustaa tekij(öi|ä)stä...
Edellisessä diassa esitetty kokonaisympäristössä ylätason "pyörät" on nostettu esiin nimenomaan ihmisten näkökulmasta. Jos lähdetään ajatuksesta, että jokin sosiaalinen ryhmä haluaa parantaa omaa asemaansa, niin se voi tapahtua aktivoimalla taloudelillista toimintaa, joka taas yleensä tarkoittaa ekologiseen systeemin kohdistuvaa toimintaa (asuin- ja muun tilan laajentamista, raaka-aineiden hankintaa jne.). Sosiaalisessa ympäristössä määritellään ihmisten perusihanteet, joilla on laajat vaikutukset taloudelliseen ja ekologiseen ympäristöön. On selvää, että ekologisen ympäristön muuttuminen vaikuttaa ihmisten sosiaaliseen ja taloudelliseen toimintaan.
Sosiaalisessa kuten muissakin osakokonaisuuksissa tapahtuu muutoksia, syntyy uusia kansoja, yhteisöjä jne. Kulttuuri ilmenee nimenomaan sosiaalisena käyttäytymisenä, johon aina yhdistyy jonkinlaista taloudellista (materiaa ja informaatiota) ja ekologiaa (ekologisen ympäristön käyttöä).
Esimerkiksi yritykset pyrkivät jokaisen kierroksen jälkeen tuottamaan voittoa, johon liitty sosiaalinen toiminta (esim. halvemman maiden työvoiman käyttöä) ja tietenkin luonnonvarojen ja energian käyttöä. Ilmastossa tai muualla luonnossa tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa konflikteja väestön välillä, kovempaa kilpailua luonnonresursseista, pakolaisuutta jne. Toisaalta ekologian muuttuminen lisää tarvetta uusille teknologioille (esim. aurinkoenergia). Taloudellinen toiminta syntyy ihmisten tulevista tarpeista suhteessa olemassaolevaan ekologis-sosiaalis-taloudelliseen tilanteeseen. Jos ajatellaan, että ekologinen systeemi pyrkii aina toimimaan vähimmällä mahdollisella ponnistuksella, se ei tuota turhia rakenteita, niin samaa pohdintaa on hyvä suorittaa taloudellisen toiminnan kohdalla. Ovatko prosessit optimaalisia suhteessa sosiaalisiin tarpeisiin ja toisaalta ekologisen systeemin kykyyn pitää itsenä "terveenä"?
Sosiaalisen järjestelmän olennaisena piirteenä on ihmisten väliset kontrolli- eli valtasuhteet. Työelämässä valtasuhteet näyttäytyvät esimerkiksi työpaikkaorganisaation päätöksentekorakenteissa, työmarkkinajärjestöjen suhteissa. Lait, säännöt ja sosiaaliset painetekijät luovat valtasuhteita, ei välttämättä yksilöiden välillä vaan jonkin systeemin (esim. työttömyysärjestelmä) ja systeemin "asiakkaan" välillä. Vallankäyttö ilmenee myös taloudellisena toimintana tai esimerkiksi rajoittamalla yksilön liikkumista ekologisessa ympäristössä.
Yllä kolmen osasysteemin kaavio on muutettu toisenlaiseen muotoon (2018). Kaaviossa talousteknosfääri on ekologisen ja sosiaalisen systeemin välissä.
Pron toimintaympäristöä voidaan kuvata Pron strategian laajalla verkostomallilla (päivittyvä), Pron toimintaympäristö on osaympäristö laajassa yllä kuvatussa kolmen systeemin kokonaissysteemissä.
Työpanosprosessissa:
Energia-arvo
(Joule, kg,...)
Ympäristön ja tekijän
muokkaantuminen/kulutus: |
→ |
Tulos (systeemi (tuote, palvelu))
Käyttöarvo (subj/obj)
↓
Vaihtoarvo (€)
|
Relaatio = yhteys, korrelaatio, riippuvuus, suhde, (vuoro)vaikutus, linkki, kontrolli, virta, ... (mat. tietynlainen joukko). Relaatiota voidaan kuvata mm. verkostoina tai virtakaavioina (tässä erityisesti tilastotieteellisest menetelmät).
0,1 | 1,1 | |
↑ Totuus- aste |
| |
0,0 | Objektiivisuus- aste → |
1,0 |
Entropian kasvu tarkoittaa epäjärjestyksen lisääntymistä systeemissä ja sen muodostamassa ympäristössä. Entropian ehkä tärkein esimerkki on energian muuntuminen huonompaan laatuun (vertaa puun vs. palaneen puun lämpöarvoa ). Fysikaalisissa ilmiössä entropia kasvaa spontaanisti (esimerkiksi lahoaminen, ruostuminen). Esimerkiksi raakaöljyyn on varastoitunut valtava määrä potentiaalienergiaa (suht. pieneen tilaan, esim. lentämisen kannalta). Kun "hyvässä järjestyksessä" oleva öljy palaa, niin järjestys hajoaa (palamisreaktiota kuitenkin voidaan hyödyntää esim. moottorivoimana, mutta termodynamiikan lakien mukaan tietty osa hyvästä järjestyksestä hyötyenergiasta "valuu" pois kohdesysteemistä lämpönä (vähitellen tasaantuen ympäristönsä lämpötilaan).
Entropia- eli termodynamiikan 2. laki ilmentää tai määrää sitä, että aika (arrow of time) kulkee yhteen suuntaan. Maailmaa ei voi koskaan palauttaa tismalleen samaan tilaan kuin se oli muutama hetki sitten (toki ekonomistin karkeilla mittareilla maailma voi näyttää ajassa samanlaiselta...).
Maapallon ekologisen systeemin kannalta esim. biodiversiteetti (monimuotoisuus) voidaan nähdä korkean järjestyksen relaatioina (vrt. esim. siihen jos kaikkien olioiden oli purettu atomeihin ja atomit sinkoilisivat tasaisesti joka puolella). Esim. luonto toimii epäjärjestyksen (saasteet) (auringon avustamana) automaattisena korjausmekanismina (saasteen muodossa olevista atomeista syntyy uusia hyödyllisiä organismeja jne.).
Monimutkaiset ravintoketjut (hyvä vesistö → lohi → karhun ravinto → karhun ulosteet (ravinteet) → metsän puiden kasvu → ... ) on esimerkki korkean järjestyksen kiertokulusta, jossa maapallon biodiversiteetti ei juurikaan muutu (pikemminkin voi olla pyrkimys monimuotoistumaan, mikäli systeemissä on paljon tilaa pienille nicheille (esim. Amazonin sademetsä). Toki em. kiertokulussa entropia kasvaa maapallon ja aurinkokunnnan muodostamassa ympäristössä.
Ihmisten eläminen ajassa ei välttämättä poikkea (luonnon) ekosysteemin kiertokulusta niin suuresti kuin ehkä kuvittelemme. Ihmisten toiminta tapahtuu samojen fysiikan ja kemian lakien alla kuin eläinkunnan. Myös eläimet käyttävät informaatiota (ympäristöstään, itsestään) hyväksi, kun rakentavat omia systeemejään. Molemmat oliot ovat väistämättä monimutkaisessa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa (suuremmassa kiertokulussa).
Hyvin pitkälle kehittynyt taloudellis-teknologinen järjestelmä toimiakseen täytyy myös olla äärimmäisen järjestynyt (kontrolloitu). Fysikaalisen järjestyksen taustalla on pitkälle viety informaatio tai tieto. Korkean teknologian materiat vaativat myös piktälle jalostunutta tieteellistä ymmärrystä alkuaineiden ja molekyylien välisistä monimutkaisista suhteista (vieläpä tiettyyn käyttöympäristöön esim. ilmasto sovitettuna). Usein väitetään, että ihmisten luoman teknologian taustalla ylivoimaisen tärkeä tekijä on öljy. Ilman öljyä ja öljypohjaisia järjestelmiä eläisimme hyvin yksinkertaisten systeemien maailmassa...
Yksittäisen osajärjestelmän entropia voi pienentyä, mutta
se onnistuu vain sillä, että vastaavasti osajärjestelmän
ympäristön entropia suurenee vielä enemmän.
Esimerksi ruostuneen koneen korjaamisen jälkeen itse
koneen entropia on pienentynyt, mutta samaan aikaan
korjausprosessi on aiheuttanut koneen ympäristössä
entropian kasvua (energian ja työvälineiden kulutus,
lämpöhukka jne.). On varmasti fiksua ajatella, että mikäli
konetta ei olisi lainkaan huollettu, niin pian kone menisi
kokonaan korjauskelvottomaksi, jolloin siitä ei enää olisi taloudellista
hyötyä. Ja saattaisi olla,
että koneen (taloudellisesti arvokas)
käyttöaika suhteessa sen valmistuprosessin
aiheuttamaan entropian kasvuun olisi
alentunut. Kaavaa:
Koneen
(käyttöarvoaika) / (käytöstä ja valmistuksesta aiheutuva entropia)
voidaan kutsua järjestelmän käyttöarvoentropiatehokkuudeksi.
Kilpailu, joka perustuu olioiden hyvinvointipyrkimyksiin rajallisten lähtöresurssien vallitessa, voi johtaa systeemien monimuotoistumiseen. Pienessä tai suhteellisesti ottaen pieneneväsä (esim. populaation kasvun seurauksena) elintilassa on kyettävä löytämään tai rakentamaan tehokkaat relaatiot, jotka olion pitää elossa (oma niche, markkinarako). Evoluutio ei kuitenkaan ole pelkästään kilpailua, vaan tietty määrä symbioosia ja yhteistyötä tarvitaan (muuten kokonaissysteemin järjestys murenee).
Kiinnostavat kysymykset
Teknologisesti ja muilla tavoin muuttuvaa työelämää ei johdeta kovinkaan hyvin
Jos talous (BKT/AS) ei kasva ja teknologia korvaa ihmistyötä, niin työttömyysaste pysyy korkeana?
Väitetään, että osa maastamuutosta on (suoraan tai epäsuoraan) ilmastopakolaisuutta, paremman elintilan etsimistä (väestöntiheys - alueen ekologiset ja taloudellis-sosiaaliset resurssit).
Palmu, Paula Saikkonen (2015-2016)
Alla olevat tulokset on saatu mallintamalla laajaa joukkoa muuttujia (regressiomallit). Mallisysteemissä erilaiset uhkatekijät ajatellaan tulevan "ulkoapäin", kun taas arvo- ja asennemuuttujat muodostavat sisäsyntyisen vuorovaikutussysteemin. Vaikutusnuolista huolimatta mallintaminen ei tuota kausaaliyhteyksiä, mutta yhteydet enemmän kuin yksinkertaisia parittaisia korrelaatioita (kolmansien tekijöiden vaikutuksia on puhdistettu) . (tulkitse tuloksia teoriaan tai sopivaan logiikkaan yhdistäen).
A = Maapallosta tulee ottaa kaikki hyöty tässä ja nyt, → B (+) B = Vain talouskasvu takaa hyvinvoinnin jatkumisen*, → C,E (-), A,D,H (+) C = Talouden ja rahan valtaa vähennettävä, → B,D (-), E (+) D = Hyväksyy mahdollisimman puhtaan kapitalismin, → C (-), B (+) E = Halu elää jakamistaloudessa, → C, G, F (+) F = Halukkuus elää yksinkertaisessa omavaraistaloudessa*, → I, E (+) G = Downshifting (halukkuus), → E, C, I (+) H = Viimeisin muoti ja teknologia on tärkeää elämässä*, → B (+) I = Halukkuus irtautua työelämästä muiden tärkeiden asioiden vuoksi → G, F (+) |
Koetut uhat 10 v. kuluessa: USUURYMONOP = Suuryritysten monopolivalta UTYO = työelämän ja työehtojen huonontuminen UEKO = ympäristön saastuminen ja ilmastonmuutos UIMMI = maahanmuutto ... |
Palmu, Paula Saikkonen (2015-2016)
(yleisesti eri sosiaalisen systeemin (yhteiskunnan) asioissa)
Mitä poliitikot ja yritykset voisivat tehdä, jotta ilmastonmuutos olisi hallittua myös ihmisten hyvinvoinnin kannalta?
Maailman tilanteeseen voisi olla tyytyväisempikin?
Kyselyihin vastanneiden kokemukset:
VTT Paula Saikkonen
Työikäisen väestön osuus 1960-
Köyhyys 1981-
Ruaan tuotanto 1961-
Aliravitsemus
Internetin käyttö 1990-
Kaupungistuminen 1960-
Sotilaallisten menojen osuus 1988-